CEVİZİN FAYDALARI
İçerdiği fosfor ve kalsiyum nedeniyle zihin yorgunluğunu giderir, kemik ve dişleri güçlendirir. Potasyum açısından oldukça zengindir. Potasyum, sinirlerin uyarımı ve kas dokusunun çalışması için gereklidir. Magnezyum içerdiği için kasları rahatlatıcı özelliği vardır. Damar sertliğini önler, enerji verir. Şeker hastaları için hayati önem taşıyan insülini arttırır. Verem mikrobuna karşı korur. Basur için faydalıdır. Ciğere ve mideye kuvvet verip ağız kokusunu da giderir. İçerdiği B6 vitamini, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve damar sertliği önleme açısından yardımcıdır. Kansere karşı bağışıklık kazanmada rol oynar. İçerdiği E vitamini şeker hastalığının gelişimini engeller, kalp, damar, beyin ve sinir fonksiyonlarını düzenler, yaraların iyileşmesine faydalı olur, prostat kanserinden korur. Cevizde bulunan Arginin isimli aminoasit kan damarlarını gevşeterek tıkanmasını önler. İçerdiği fosfat, E vitamini ve potasyum, kalp hastalıklarına, flavonoid adlı madde ise kansere karşı koruyucu özelliğe sahiptir. İçeriğinde bulunan %7 oranındaki Omega 3 yağ asidi kanın pıhtılaşmasını ve damar sertliğini önler, tansiyonu düşürür, şeker hastalarında kalp krizi riskini azaltır. İçinde bulunan magnezyum, migren ataklarını azaltmada yardımcıdır, kemik ve sinir dokusunu, kasların çalışmasını ve kalp atımlarını düzenler. İçerdiği krom, kan şekerindeki oynamaları önlemek için gereklidir. Cevizde bulunan kalsiyum, adet öncesi karında gaz, ruhsal durum değişiklikleri, baş ağrısı, şekerli ve tatlı besinlere aşırı istek, uykusuzluk, yorgunluk, baş dönmesi gibi belirtilerin azalmasına yardımcı olur, kemik erimesini önler. Lifli bir besindir, dolayısıyla kan şekerinin daha dengeli yükselmesini sağlar, kabızlığı ve bazı kanser türlerini önlemede yararlıdır. Alınan posa miktarı arttıkça koroner kalp hastalığı ve buna bağlı oluşabilecek risklerde azalma olduğu görülmüştür. Haftada en az 5 adet ceviz içi yiyenlerde koroner kalp rahatsızlığının daha az ortaya çıktığı belirtilmektedir. Kandaki kolesterol seviyesini düşürür ve kalp atışlarındaki düzensizliği önler.
Besin Değerleri |
100 g Üründe |
Enerji |
618 kcal/2583 kj |
Protein |
24,1 g |
Karbonhidrat |
9,9 g |
Şeker |
2,6 g |
Yağ |
65,3 g |
Tekli Doymamış Yağ Asitleri |
19 g |
Çoklu Doymamış Yağ Asitleri |
39,7 g |
Doymuş Yağ Asitleri |
6,6 g |
Trans Yağ Asitleri |
0 g |
Lif |
5,3 g |
Sodyum |
0 mg |
Tuz |
0 g | |